Pěstitelské pálenice letos překonají rekordní sezonu 2011/2012

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prádlo (Plzeňsko) 26. února (ČTK) - Tuzemské pěstitelské pálenice překonají v sezoně 2012/2013 svůj loňský historický rekord, kdy vyrobily téměř osm milionů litrů čistého alkoholu, meziročně o pět procent více. Jejich výroba se trvale zvyšuje, v roce 2010/2011 to bylo něco málo přes pět milionů litrů stoprocentní kořalky. Počet pálenic také mírně roste, řekl ČTK prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner.

Nárůst produkce podle něj nijak nesouvisí s loňskou metanolovou aférou. Výroba pálenic je výhradně závislá na úrodě ovoce a jeho cukernatosti. "Aféra se pěstitelských pálenic nijak nedotkla, protože pálenice je služba pro pěstitele ovoce, kteří mají ve svém katastru pozemek se zahradou a kteří podepisují v pálenici čestné prohlášení o původu ovoce na jméno, občanský průkaz a rodné číslo," vysvětil. Každý zahrádkář si může nechat vypálit z vlastního ovoce 60 litrů padesátiprocentního alkoholu.

Povolení má dnes podle Šitnera v ČR zhruba 650 pěstitelských pálenic a v provozu jich je 513, což je meziroční nárůst o 26. V průměru přibývá v Česku zhruba 20 pálenic ročně. Nejvíce jich je trvale v moravském okrese Uherské Hradiště, nyní celkem 36.

Pálení v kampani 2012/2013 skončí v březnu až dubnu. "Bude stoprocentně historicky nejsilnější, protože minulý rok byl velmi dobrý na švestky, jablka i hrušky, i když ovoce bylo krajové. Mimořádný byl také v tom, že má už druhý rok hodně cukru," řekl Šitner. Díky tomu se letos například spotřebuje na litr padesátiprocentní kořalky 9,5 kilogramu jablek, zatímco v minulých letech 14 až 15 kilogramů. Švestek bylo třeba dříve 11 kilogramů, ale letos méně než deset kilogramů. Velký propad loni zaznamenaly pouze meruňky, jimiž o prázdninách sezona pálení ovoce v Česku začíná. Jablka s hruškami tvoří trvale okolo 70 procent.

Kromě růstu cukernatosti se zvyšuje také výtěžnost ovoce, protože lidé už nevozí do pálenic nejhorší, ale naopak kvalitní ovoce. "Výrazně stoupá také kultura spotřeby. Sami konzumenti mají dřevěné soudky a nechávají destilát i několik let odpočinout," uvedl. Lidé chtějí kořalku stáčet do pěkných lahví, mohou ji darovat, ne prodat.

Podle Šitnera se také zlepšuje prostředí i úroveň pálenic i jejich vybavení. Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí průběžně v provozovnách desítky kontrol ročně. "Vše je ok. Kvalita, obsah metanolu, cizorodých látek a podobně," dodal.

Pěstitelské pálení je podle Šitnera pro Čechy stále velkou motivací. Jednak zužitkují přebytky svého ovoce a dále platí od vstupu Česka do EU poloviční spotřební daň, nyní 143 Kč za litr čistého alkoholu, a výrobky jsou tak pro ně dostupnější. "Pořád je lepší, aby lidé odnesli ovoce do pálenice, než aby ho pálili doma. Zaplatí spotřební daň, stát to má podchycené a hlavně funguje kontrola," dodal. Na spotřební dani zaplatí všechny pálenice zhruba jednu miliardu korun ročně.

Ziskovost pálenic záleží podle Šitnera na tom, zda má provozovatel zaměstnance, jestli platí nájem, jak drahou má energii, vodu a podobně. "Jestliže je dobrá sezona, tak to není prodělečná činnost, Není to jen o byznysu, musí k tomu mít vztah," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK