Polsko rozhodne o přijetí eura po volbách v roce 2015

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Polsko učiní rozhodnutí ohledně přijetí eura po volbách v roce 2015. Do té doby se bude soustředit na plnění podmínek pro vstup do eurozóny. Uvedl to dnes polský prezident Bronislaw Komorowski na společné tiskové konferenci s premiérem Donaldem Tuskem po zasedání vlády, které se zabývalo polskou strategií ohledně jednotné evropské měny.

 

Polská vláda se zatím vyhýbá stanovení termínu zavedení eura, protože se obává dluhové krize v eurozóně a veřejného mínění. "Budeme se soustředit na plnění kritérií, abychom mohli po volbách v roce 2015 rozhodnout, zda se připojíme, nebo ne," řekl Komorowski. Upozornil, že plnění kritérií, jako je například snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu, bude pro Polsko v každém případě prospěšné.

Premiér Tusk nedávno konstatoval, že Polsko by mělo být technicky připravené na připojení k eurozóně do roku 2016. Analytici dotazovaní minulý týden agenturou Reuters předpokládají, že Polsko zavede euro v roce 2019.

Polsko je podle Tuska "pevné" ve svém odhodlání vstoupit do eurozóny, mělo by však tento krok učinit ve správný čas. Podle Komorowského by nynější stanovení termínu pro přijetí eura znamenalo "politický hokus-pokus".

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK