Výnosy italských dluhopisů po volbách výrazně vzrostly

27.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 27. února (ČTK) - Výnosy italských státních dluhopisů se splatností deset let se v dnešní aukci vyšplhaly v průměru na 4,83 procenta. Dostaly se tak nejvýše od loňského října, ačkoliv zůstávají pod psychologicky důležitou hranicí pěti procent. Dnešní aukce byla pozorně sledovaná, protože byla první od parlamentních voleb.

Poptávka po italských papírech ovšem byla solidní, což pomohlo mírnit reakci trhu. Akcie přechodně zpevnily, euro ale k dolaru kleslo na 1,3098 USD. Před zveřejněním výsledků aukce bylo na 1,3123 USD.

Ministerstvo financí mělo v plánu prodat dluhopisy v objemu čtyř miliard eur (asi 102,2 miliardy Kč), což se mu i povedlo. V předchozí aukci srovnatelných dluhopisů, která se konala v lednu, byl průměrný výnos 4,17 procenta.

Investoři předložili nabídky na nákup dluhopisů v objemu, který byl asi o 65 procent vyšší, než ministerstvo plánovalo prodat. To znamená, že trh má o italské dluhopisy pořád zájem.

Vedle papírů se splatností deset let Řím prodával i dluhopisy splatné za pět let. Těch prodal za 2,5 miliardy eur (asi 63,9 miliardy Kč) a průměrný roční výnos u nich dosahuje 3,59 procenta. Před měsícem průměrný výnos činil 2,94 procenta.

V italských parlamentních volbách, které se konaly v neděli a v pondělí, jen těsně zvítězila levice pod vedením Demokratické strany. Ta byla i favorizována. Velkým překvapením je ale úspěch kontroverzního expremiéra Silvia Berlusconiho, jehož nechtějí finanční trhy. Šokující však je, kolik stoupenců má bývalý komik a populista Beppe Grillo.

Prodej státních dluhopisů je pro vlády zpravidla rutinní záležitostí. Výnosy z prodeje se běžně používají na krytí deficitů či úhradu splatných závazků. Zvýšenou pozornost trhy těmto aukcím věnují kvůli dopadům dluhové krize, anebo kvůli mimořádným situacím, jakou je v případě Itálie právě výsledek voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK