Nezaměstnanost v Japonsku klesla, deflace pokračuje

01.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Japonsku v lednu klesla na 4,2 procenta z prosincových 4,3 procenta. Japonská ekonomika se však nadále potýkala s deflací. Spotřebitelské ceny se v lednu meziročně snížily o 0,2 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů japonské vlády.

Pokles nezaměstnanosti je podle agentury Reuters další známkou toho, že japonská ekonomika se zotavuje z útlumu. Deflace však obvykle odrazuje podniky od investic a oslabuje hospodářský růst.

Japonský premiér Šinzó Abe se v prosinci dostal do čela země se slibem přimět centrální banku k radikálním krokům, které ekonomiku definitivně vymaní z dlouhého útlumu a zbaví ji deflace.

Japonská vláda ve čtvrtek podle očekávání nominovala na guvernéra centrální banky dosavadního prezidenta Asijské rozvojové banky Haruhika Kurodu, zastánce razantního uvolnění měnové politiky.

Japonsko zůstalo ve čtvrtém čtvrtletí v mírné hospodářské recesi. Jeho hrubý domácí produkt se proti předchozím třem měsícům snížil o 0,1 procenta. Pokles tak vykázal již třetí čtvrtletí po sobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK