Ekonomika loni klesla o 1,2 pct, je v nejdelší recesi od 1997

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta, hrubý domácí produkt se snížil i v samotném 4. čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Uvedl to dnes český statistický úřad. Domácí ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou. Recese zřejmě pokračovala ještě na počátku letošního roku, od druhého čtvrtletí by mohlo nastat mírné oživení a za celý letošní rok by ekonomika mohla stagnovat nebo mírně klesnout, míní analytici.

 

"Zpřesněná data o HDP potvrdila meziroční propad za čtvrtý kvartál, což přisoudilo Česku osmou nejhorší meziroční pozici ze zemí EU. Kromě finanční krizí sužovaných zemí eurozóny v jižním křídle kontinentu dopadlo hůř než Česko již jen Maďarsko," upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Za celý loňský rok HDP eurozóny klesl o 0,6 procenta a celá EU ztratila 0,3 procenta.

Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla podle statistiků klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách, tak investorů po fixním kapitálu. "Zahraniční obchod již nebyl schopen vývoj domácí poptávky kompenzovat," dodal ČSÚ.

Propad reálné spotřeby domácností za celý rok o 3,5 procenta byl podle Sobíška nevídaný nejméně od roku 1995. Kromě toho působil i krátkodobý faktor extrémní daňové nejistoty před koncem roku, upozornil Sobíšek.

Že životní úroveň v ČR stagnuje, vyplývá podle ekonomů i z dat o vývoji mezd. Průměrná mzda v Česku loni meziročně stoupla o 665 korun na 25.101 Kč. Byla tak vyšší o 2,7 procenta, reálně po odečtení inflace ale klesla o 0,6 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku se zvýšila o 3,7 procenta na 27.710 korun, podle analytiků rostla ale jen kvůli mimořádně vysokým odměnám a bonusům, které se snažily firmy vyplatit manažerům ještě před letošním zavedením solidární přirážky u daně z příjmu fyzických osob a zrušením stropů na zdravotní pojištění. Běžní lidé si tedy nepolepšili, uvedli ekonomové.

Medián, který lépe odráží rozdělení mezd mezi lidmi, protože udává "hodnotu uprostřed", činil jen 22.446 Kč. Průměrnou mzdu tudíž táhnou výrazně nahoru lidé s vysokými příjmy. "To, že průměrná mzda roste, zatímco medián klesá, je dáno tím, že se rozevírají nůžky mezi příjmy jednotlivých segmentů společnosti," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Reálná mzda je nyní podle Davida Marka z Patria Finance zhruba na úrovni roku 2010, neboť ceny i mzdy se za poslední dva roky zvýšily zhruba stejně. V české ekonomice ale podle všeho nastává příznivé inflační období, řekl Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. "Inflace se zřejmě v dalších měsících udrží těsně pod dvěma procenty. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že reálné mzdy v ekonomice letos na rozdíl od loňska porostou, byť jen nepatrně," uvedl.

Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru proti lednu o 0,1 procenta, hlavně kvůli růstu cen pohonných hmot. Meziroční inflace zpomalila na 1,7 procenta z lednových 1,9 procenta, oznámil dnes ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK