Prodeje šperků z drahých kovů loni opět klesly

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český trh se šperky z drahých kovů v loňském roce opět vykázal pokles. Puncovní úřad (PÚ) ve srovnání s rokem 2011 opatřil ochranou známkou nejméně zlatých šperků od roku 1993, jejich počet klesl o pětinu na 726.000. Počet puncem označených stříbrných šperků se snížil o téměř pětinu na 853.000 kusů. Také zlatnictví loni prudce ubylo. ČTK to zjistila z výroční zprávy Puncovního úřadu za rok 2012.

 

Pokles trhu s drahými kovy má několik příčin. "Tento trend souvisí s celosvětovým poklesem v této komoditě, kdy se projevil trend odklonu od nákupu zlata a stříbra ve špercích ve prospěch nákupu zlata a stříbra ve formě investičních slitků. Toto bylo způsobeno enormním nárůstem světové ceny zlata," uvedl ve výroční zprávě předseda Puncovního úřadu Martin Novotný.

Počet firem, které se zabývají prodejem šperků z drahých kovů, loni výrazně klesl. Opravdu činných je podle PÚ 1400 až 1900 subjektů, což je meziročně asi o 1100 méně. "Tento vývoj koresponduje s celkovým propadem ve zlatnické výrobě a obchodu, jehož jsme v současnosti s celoevropskou ekonomickou krizí svědky," uvádí zpráva.

Celková hmotnost označených zlatých šperků loni klesla ze 1757 na 1558 kilogramů. Na rozdíl od roku 2011 došlo ke zvýšení množství tuzemského stříbrného zboží, což může být podle PÚ prvním signálem k opětovnému nárůstu. "Potěšitelné je, že pokles množství předkládaného zlatého i stříbrného zboží se v menší míře dotkl tuzemské výroby šperků, což spolu s trvale vysokým podílem tuzemské výroby u stříbrného i zlatého zboží potvrzuje dobrou kondici i konkurenceschopnost tuzemských šperkařských firem," uvádí zpráva.

Puncovní úřad narazil v průběhu loňského roku na řadu problémových šperků. "U předloženého zboží byly často zjištěny závady v ryzosti, pro které nebylo zboží uvolněno k prodeji. V roce 2012 bylo zachyceno celkem 1498 závadných položek, což představovalo celkem 30.387 kusů šperků o hmotnosti 144.887 gramů," uvedl PÚ.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK