Mzda v automobilkách loni vzrostla o čtyři procenta na 30.385 Kč

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Růst mezd v automobilovém průmyslu se zpomaluje, přesto loni platy v oboru rostly o 3,9 procenta na 30.385 Kč. Byly tak o pětinu nad průměrem ČR. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.

"Oproti porovnání mezi roky 2011 a 2010, kdy nárůst průměrné mzdy činil 4,6 procenta a o rok dříve 6,5 procenta, se tedy dynamika růstu mezd mírně snížila. V kategorii dělnických profesí činila průměrná mzda 25.218 Kč," uvedl ředitel sekretariátu Antonín Šípek.

Průměrná mzda ve firmách sdružení je stále o více než 21 procent vyšší než průměrná mzda za celou Českou republiku, která loni činila 25.110 Kč. V dělnických profesích je pak průměrná mzda na úrovni celostátního průměru. Rovněž tak ve většině krajů přesahují mzdy ve firmách autoprůmyslu krajský průměr. Výjimkou jsou pouze Praha a Jihomoravský kraj.

Ve firmách automobilového průmyslu na konci minulého roku pracovalo 109.915 kmenových zaměstnanců, což je při přepočtu na současnou členskou základnu o půl procenta více než v roce 2011. Vývoj zaměstnanosti v jednotlivých firmách byl však rozdílný a odvíjel se především od jejich zakázkové náplně. U výrobců vozidel se počet pracovníků zvýšil o necelé jedno procento a u dodavatelů rostl o 0,1 procenta. Nejvyšší relativní nárůst byl firem z oblasti výzkumu, vývoje a služeb pro automobilový průmysl, kde se počet zaměstnanců zvýšil o téměř sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK