Evropský parlament schválil přísnější kontrolu národních rozpočtů

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 12. března (ČTK) - Evropský parlament dnes velkou většinou hlasů schválil balík zákonů pro přísnější kontrolu národních rozpočtů. Ta má pomoci odvrátit další krize v eurozóně. Informovala o tom agentura DPA.

Šéf Evropské komise José Manuel Baroso označil schválené zákony, takzvaný dvoubalíček, za "účinný nástroj k lepší koordinaci rozpočtové i hospodářské politiky na úrovni EU". Legislativa by měla vstoupit v platnost v příštích měsících.

"Evropská komise získává výjimečné právo posuzovat a rozhodovat o proporcích jednotlivých kapitol národních rozpočtů ještě před tím, než taková rozhodnutí projdou politickou debatou poslanců národních parlamentů. To je nepřijatelné," uvedl o nových pravidlech dohledu nad hospodářskou politikou český europoslanec Ivo Strejček (ODS).

Členské země eurozóny budou muset každoročně předkládat rozpočtové plány Evropské komisi a takzvané Euroskupině složené z ministrů financí eurozóny. Pokud nebude Brusel s rozpočtovou politikou spokojen, může požadovat změny, například dodatečná úsporná opatření. Může také jednotlivým zemím vyměřit tresty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK