Euro oslabilo vůči dolaru, investoři se obávají vývoje v eurozóně

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. března (ČTK) - Jednotná evropská měna dnes oslabila vůči dolaru a dál držela nad pátečním tříměsíčním minimem. Trh odhaduje, že sedmnáct zemí platících eurem čeká náročná cesta z recese a investoři se tak budou společné evropské měny zřejmě zbavovat.

Euro dnes oslabilo o 0,2 procenta na 1,3021 USD. V pátek se vůči dolaru propadlo na až na 1,2955 USD, tedy na nejnižší úroveň od 11. prosince. Americkou měnu na konci minulého pracovního týdne podpořily překvapivě příznivé údaje o trhu práce ve Spojených státech.

Analytička Jane Foleyová z finančního ústavu Rabobank přepokládá, že euro vůči dolaru v průběhu tří měsíců klesne na 1,28 USD.

K japonské měně se euro během dne pohybovalo o 0,5 procenta níže na 125,49 JPY a dál se drželo pod skoro tříletým maximem, kterého se dotklo v únoru.

Japonský jen v Asii oslaboval. K dolaru se ocitl nejníže za tři a půl roku. Obchodníci nyní sázejí na to, že očekávané stimulační kroky centrální banky Bank of Japan budou mnohem odvážnější, než se doposud předpokládalo, a přijdou dříve. Během dne dolar vůči jenu vystoupil až na 96,71 JPY, což je nejvyšší úroveň od října 2009. V závěru obchodování mírně stoupl na 95,40 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK