Putin nominoval do čela centrální banky poradkyni Nabiullinovou

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Novo-Ogarjovo 12. března (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nominoval do funkce guvernéra centrální banky svou hlavní ekonomickou poradkyni Elviru Nabiullinovou (49). Bývalá ministryně a loajální Putinova spolupracovnice bude první ženou v této klíčové ekonomické pozici. V červnu nahradí v čele centrální banky Sergeje Ignaťjeva, který řídil banku 11 let.

Nabiullinová vzešla ze zákulisních manévrů o kontrolu nad měnovou politikou jako jediný možný kandidát poté, co Putin vyloučil jmenování Ignaťjevova nejbližšího zástupce Alexeje Uljukajeva, považovaného dlouho za jeho nejpravděpodobnějšího nástupce. Nabiullinová působila v letech 2007 až 2012 ve funkci ministryně hospodářského rozvoje a vedla jednání o vstupu Ruska do Světové obchodní organizace.

Putin ve své rezidenci v Novo-Ogarjovu řekl, že nyní předloží kandidaturu Nabiullové parlamentu. Hlasování by ale mělo být pouhou formalitou.

Putin nyní musí jmenovat svého nového ekonomického poradce, což je role, kterou obvykle zastává technokrat. Nabiulllinová doporučila do této funkce Ignaťjeva, který byl aktu nominace v Novo-Ogarjovu rovněž přítomen. Putin s tím vyslovil souhlas, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK