Německá energetická firma E.ON se loni vrátila k zisku

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá energetická firma E.ON loni vykázala čistý zisk 2,64 miliardy eur (67,6 miliardy Kč). V roce 2011 společnost naopak hospodařila se ztrátou 1,86 miliardy eur kvůli mimořádným výdajům spojeným s rozhodnutím německé vlády opustit jadernou energetiku. Firma, která působí i v České republice, to uvedla v dnešním prohlášení.

 

Příjmy se zvýšily o pět procent na 132,1 miliardy USD. Hospodaření E.ON podpořil také růst prodeje na rozvíjejících se trzích, jako jsou Turecko, Rusko a Brazílie, a snižování nákladů. Prodej elektřiny však stagnoval kvůli slabé poptávce v Evropě postižené hospodářskou recesí.

Německá vláda se v roce 2011 po jaderné havárii v Japonsku rozhodla okamžitě zavřít osm ze 17 jaderných reaktorů a u zbývajících ukončit činnost dříve, než bylo plánováno. To mělo velký dopad na provozovatele jaderných elektráren v zemi, kteří museli zaúčtovat mimořádné náklady na odstavení reaktorů.

E.ON současně dnes varoval, že bude muset začít zavírat elektrárny na plyn, pokud vláda nepodnikne kroky, aby zajistila ziskovost těchto elektráren. Plynové elektrárny mají problémy z několika důvodů. Recese v Evropě snížila poptávku po elektřině, kolaps poptávky po emisních povolenkách v rámci programu Evropské unie pak zlevnil používání uhlí. Tradiční zdroje výroby energie a hodnotu tohoto majetku ohrožuje také rostoucí podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, napsala agentura AP.

E.ON v jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent. V oblasti plynu v tuzemsku disponuje více než 4000 km dlouhou sítí, plynem zásobuje asi 120.000 zákazníků.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK