Exekucí loni ubylo, soudy jich nařídily o 13 procent méně

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Exekucí v Česku loni ubylo. Soudy jich nařídily 820.420, což je o 13 procent méně než v roce 2011. Letos exekutoři očekávají další úbytek. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

 

Počet nařízených exekucí meziročně poklesl o 120.000. "Tento vývoj jsme očekávali, ačkoli jsme na počátku minulého roku byli svědky toho, jak se věřitelé snažili stihnout zažalovat své pohledávky ještě před snížením advokátních odměn. V té době jsme čelili několikanásobnému počtu exekucí. Pak se situace nějak stabilizovala," uvedl Prošek.

Podle komory nejsou exekuce nařizovány kvůli bagatelním částkám. Průměrná výše dluhů, kvůli kterému věřitel žaluje dlužníka, je zhruba 85.000 korun.

Komora navíc upozornila, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků - řada z nich totiž čelí většímu počtu exekucí. Exekutoři odhadují, že na jednoho dlužníka připadá průměrně pět exekučních řízení. Rekordmanem v počtu exekucí je padesátiletý dlužník z Prahy, na kterého je vedeno 209 exekucí.

Další pokles exekucí očekává komora i letos. Podle ní se projeví vliv novely exekučního řádu a občanského soudního řádu, která od Nového roku zavedla řadu novinek - například pravidla pro spojování exekucí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK