Koruna dopoledne dál mírně oslabila k euru i dolaru

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Česká koruna dnes dopoledne dál mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:25 ztrácela proti úterku vůči euru i dolaru shodně tři haléře a obchodovala se na 25,65 Kč/EUR a na 19,70 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Úvod dnešního obchodování je pro středoevropské měny opět negativní, i když ztráty oproti úterku nejsou podle Tomáše Vlka z Patria Finance zatím nijak výrazné. "Z regionálních témat, která poutají nyní pozornost, stojí jednoznačně v čele série nestandardních kroků maďarské vlády. Že jde o záležitost, které investoři přikládají značnou váhu, je vidět jak na výrazném oslabení forintu, tak na negativním vlivu na korunu a zlotý," uvedl Vlk. Dodal, že běžně by koruna byla schopna události jinde v regionu ignorovat, tentokrát však pociťuje tlak.

Oslabování koruny k dolaru se podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta odvíjí od kurzu eura vůči dolaru. Kolem 10:25 euro k dolaru kleslo na 1,3022 USD/EUR. Za klíčové statistiky lze dnes podle Nováka považovat průmyslovou výrobu v eurozóně a především maloobchodní tržby v USA. "Lepší data by na jedné straně měla povzbudit optimistickou náladu na trzích, což by byla dobrá zpráva pro euro i korunu. Na druhé straně příliš dobrá data by mohla být vyložena jako důvod k dřívějšímu ukončení kvantitativního uvolňování ze strany americké centrální banky, tedy negativní dopad na euro a korunu," poznamenal Novák. Bude záležet na tom, který ze zmíněných efektů převáží, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK