Evropský průmysl po prosincovém růstu v lednu opět poklesl

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. ledna (ČTK) - Průmyslová produkce podle sezonně přepočtených údajů v lednu meziměsíčně poklesla v eurozóně i v celé Evropské unii o 0,4 procenta. Propad následuje po prosincovém nárůstu průmyslové výroby. Vyplývá to ze dnes zveřejněného odhadu Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Podle zpřesněných údajů, které dnes Eurostat oznámil, rostla v prosinci průmyslová produkce v eurozóně o 0,9 procenta a v celé sedmadvacítce o 0,8 procenta. Před prosincem průmyslová výroba klesala tři měsíce po sobě.

Ve srovnání s lednem 2012 byla průmyslová produkce v unijních státech platících eurem letos v lednu nižší o 1,3 procenta a v celé unii klesla o 1,7 procenta.

V lednu meziměsíčně poklesla produkce trvanlivého spotřebního zboží o 1,4 procenta v eurozóně a o 0,4 procenta v celé EU. Kapitálové zboží zaznamenalo pokles v obou případech 1,2 procenta, produkce energií o procento v eurozóně a o 1,2 procenta v EU. Nárůst Eurostat zaznamenal jen u netrvanlivého spotřebního zboží, konkrétně o 0,9 procenta v eurozóně a o 1,3 procenta v celé EU.

Ze států, jejichž údaje jsou k dispozici, průmyslová produkce klesla v devíti a v devíti vzrostla. Nejvýraznější pokles zaznamenalo Finsko, o 4,1 procenta, dále Lucembursko o 3,8 procenta a Lotyšsko o 3,5 procenta. Největší růst průmyslové výroby vykázala v lednu Litva o 4,4 procenta, Dánsko o 4,3 procenta a Portugalsko o 3,5 procenta. Z ČR neměl Eurostat údaje k dispozici. Na Slovensku vzrostla průmyslová výroba v lednu meziměsíčně o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK