Raiffeisenbank loni klesl čistý zisk na 1,97 miliardy Kč

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tuzemské Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým tuzemským bankám, loni klesl čistý zisk o 11 procent na 1,97 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Celková aktiva banky loni klesla o 2,6 procenta na 197,6 miliardy korun.

 

"Na český bankovní trh v loňském roce působila řada negativních jevů: nepříznivý vývoj české ekonomiky a s tím související pokles zájmu klientů o úvěrování, rekordně nízké úrokové marže a v neposlední řadě i zpřísňování kapitálových požadavků ze strany evropských regulátorů. Ve světle těchto negativních vlivů je náš loňský výsledek dobrý a podle očekávání," uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Mario Drosc.

Čisté úrokové výnosy banky loni meziročně poklesly o 6,5 procenta na 6,36 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se snížily o 0,5 procenta na 2,19 miliardy korun. Provozní náklady banky meziročně vzrostly o 2,3 procenta na 5,71 miliardy korun.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek loni Raiffeisenbank klesly meziročně o pět procent na necelých 1,8 miliardy korun. Banka upozornila, že ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy. "Téměř 99 procent svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Objem úvěrů meziročně poklesl bance o 5,3 procenta na 150,1 miliardy korun. Objem vkladů zůstal meziročně stabilní na 144,1 miliardy Kč.

Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 13,65 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 12,04 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK