Itálie získala v aukci dluhopisů méně peněz, úroky rostly

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Itálie při dnešní aukci dluhopisů s delší dobou splatnosti prodala méně dluhopisů, než kolik nabízela, a úroky vzrostly. Může za to politická nejistota po parlamentních volbách a snížení ratingu Itálie agenturou Fitch. Řím nabídl dluhopisy se čtyřmi různými dobami splatnosti, od tří do 15 let, za 7,25 miliardy eur (186 miliard Kč), nakonec z prodeje získal 6,99 miliardy eur.

 

U tříletých dluhopisů se úrok zvýšil na 2,48 procenta, což byla nejvyšší úroveň od prosince. Minulý měsíc zaplatila Itálie v obdobné aukci úrok 2,3 procenta. Vláda celkem prodala tříleté dluhopisy za 3,3 miliardy eur.

U dluhopisů s dobou splatnosti 15 let úrok stoupl na 4,9 procenta z 4,81 procenta v lednu, kdy tyto dluhopisy země nabídla na posledy. Celkem získala z prodeje těchto dluhopisů dvě miliardy eur a poptávka po nich byla 1,28krát vyšší než nabídka, napsaly agentury DPA a Reuters.

Tlak na úvěrové náklady Itálie se zvýšil minulý měsíc po parlamentních volbách, které skončily patem. Výsledek voleb vyvolal obavy investorů o budoucnost italské ekonomiky a přiměl agenturu Fitch snížit minulý týden hlavní úvěrovou známku Itálie o jeden stupeň na BBB+ s varováním, že rating může dále zhoršit.

Dnešní aukce byla první aukcí dlouhodobého dluhu od snížení ratingu, v úterý země prodala krátkodobé dluhopisy, rovněž s vyšším úrokem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK