Agentura Fitch potvrdila rating ČEZ

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. března (ČTK) - Agentura Fitch Ratings potvrdila české elektrárenské firmě ČEZ hodnocení dlouhodobých i krátkodobých závazků na dosavadní úrovni. Rating dlouhodobých devizových dluhopisů zůstává na A- se stabilním výhledem a krátkodobých na F2. Podle Fitch rating odráží silnou pozici firmy na trhu.

Zvýšená rizika v souvislosti s vývojem v Albánii a Bulharsku nemají podle Fitch na rating ČEZ zatím negativní vliv. Obě země mají pouze malý podíl na celkovém zisku před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA). Albánie měla před krizí v loňském roce na EBITDA firmy podíl jedno procento. Bulharsko se na loňském EBITDA podílelo dvěma procenty.

Fitch rovněž upozornil, že zadlužení firmy je nízké ve srovnání se západoevropskými konkurenty. Letos a příští rok se má sice zadlužení mírně zvýšit, zůstane však stále v rozmezí ratingu, napsala agentura Reuters.

Čistý zisk Skupiny ČEZ za loňský rok klesl meziročně o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun. Výnosy se zvýšily o 2,5 procenta na 215,1 miliardy korun. EBITDA se meziročně snížil o 2,1 procenta na 85,5 miliardy korun. Pro rok 2013 Skupina ČEZ očekává EBITDA okolo 80 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK