Renault podepsal s odboráři dohodu o snižování nákladů

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. března (ČTK) - Francouzský výrobce automobilů Renault dnes podepsal s odboráři dohodu o snižování nákladů. Dohoda týkající se francouzských zaměstnanců zahrnuje prodloužení pracovní doby, dočasné zmrazení mezd a zrušení 7500 pracovních míst. Informovala o tom agentura DPA.

Firma se v rámci dohody zavázala, že prozatím neuzavře žádnou francouzskou továrnu. Její výroba ve Francii by měla dokonce stoupnout na 710.000 vozů ročně. Loni francouzské továrny Renaultu vyrobily 530.000 automobilů.

Mzdy francouzských zaměstnanců automobilky se loni zvýšily o tři procenta. Renault již dříve uvedl, že chce s odbory dojednat takové změny, které by snížily jeho mzdové a výrobní náklady ve Francii na úroveň továren ve Španělsku a Británii.

Prodej automobilky se loni snížil o šest procent na 2,55 milionu vozů. Zaznamenal tak první pokles od roku 2008. Firma již v lednu oznámila, že plánuje do roku 2016 ve Francii zrušit 7500 pracovních míst. Renault na konci roku 2011 zaměstnával po celém světě kolem 128.000 lidí.

Automobilky nyní v Evropě kvůli poklesu poptávky uzavírají továrny a propouštějí tisíce zaměstnanců. Francouzský konkurent PSA Peugeot Citroën se například snaží zastavit ztráty zrušením více než 10.000 francouzských pracovních míst a uzavřením montážní továrny nedaleko Paříže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK