Odbory KOVO zatím většinou vyjednaly růst mezd nejmíň o 2,5 pct

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 13. března (ČTK) - Většina dosud uzavřených kolektivních smluv v podnicích kovoprůmyslu zaručuje zaměstnancům růst průměrných mezd nejméně o 2,5 procenta. Růst platů by tedy měl být vyšší než očekávaná inflace. ČTK to dnes při jednání Rady Odborového svazu KOVO v Hradci Králové řekl předseda OS KOVO Josef Středula. Česká národní banka letos čeká inflaci dvě procenta, odbory ji odhadují na 2,5 procenta.

Asi z 600 podniků, kde odbory KOVO uzavírají kolektivní smlouvy, je zatím dohoda uzavřena ve třech stech a v 60 procentech z nich je dohoda růst platů alespoň o 2,5 procenta. "Současné informace o kolektivním vyjednávání jsou velmi pozitivní. Tam, kde svaz KOVO působí, by výrazné části lidí neměly poklesnout reálné příjmy," řekl Středula.

Připomněl, že v současné době rostoucí nezaměstnanosti je hlavním požadavkem odborů vůči zaměstnavatelům zachování pracovních míst. Dosavadní výsledky mzdových vyjednávání však podle něj svědčí o důvěře zaměstnavatelů v budoucí produkci.

Například zaměstnancům ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel vzrostou od dubna mzdy o tři procenta. Je to součást kolektivní smlouvy na léta 2013 až 2018, na níž se dohodlo vedení firmy s odboráři. Smlouva vstoupila v platnost 1. února.

V největší české firmě Škoda Auto kolektivní vyjednávání ještě neskončilo. Odbory KOVO s vedením firmy zatím uzavřely dohodu o zaměstnanosti, která byla hlavním cílem odborů při letošních vyjednáváních. Obě strany se také dohodly na variabilním bonusu, který bude 20.000 korun a zaměstnanci ho dostanou v květnu jako součást výplaty. Platnost současné kolektivní smlouvy ve Škodě Auto vyprší na konci března.

Kolektivní smlouvy se ve firmách uzavírají v různých termínech, například podle účetního roku firmy. Nikde zatím podle Středuly při jednáních o kolektivních smlouvách nehrozí konflikt a do žádného jednání zatím nemusel vstoupit zprostředkovatel.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK