Europoslanci nechtějí v roce 2015 zrušit výrobní kvóty na cukr

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 13. března (ČTK) - Evropský parlament nechce v roce 2015 zrušit výrobní kvóty na cukr, členské státy by tak měly chránit pěstitele cukrové řepy ještě dalších pět let. Tento postoj dnes zaujali europoslanci, kteří hlasovali o nové zemědělské politice EU. Proti zachování kvót jsou potravinářské firmy, podle kterých ochrana pěstitelů cukrové řepy zdražuje cukr oproti světovému trhu až o polovinu.

Cukerné kvóty byly součástí hlasování o pozici Evropského parlamentu k jednáním s členskými státy, které o zemědělské reformě spolurozhodují. Třístranná jednání mezi europoslanci, ministry zemědělství EU a Evropskou komisí začnou zřejmě na konci března, případně počátkem dubna.

Názor na problematiku kvót rozděluje zemědělsko-potravinářský sektor. Zatímco velcí pěstitelé cukrové řepy a cukrovarníci jsou pro pozdější termín, uživatelé cukru z řad potravinářských společností chtějí zrušit kvóty co nejdříve, neboť cukr je podle nich kvůli ochranářské politice v Evropě předražený.

Podle dohody z roku 2006 měla Evropská unie zrušit výrobní kvóty na cukr na konci roku 2015. Systém cukerných kvót byl ustanoven v roce 1968 s cílem garantovat minimální cenu pro pěstitele řepy. Evropská komise o zrušení kvót usiluje jako součást zamýšlené reformy společné zemědělské politiky pro roky 2014 až 2020.

Zemědělský výbor Evropského parlamentu nicméně na svém lednovém zasedání podpořil prodloužení kvót do konce hospodářského roku 2019/2020, čímž se postavil proti záměru Evropské komise. Na zachování kvót mají zájem především velké cukrovarnické společnosti.

Podle Johanna Mariharta z vedení Evropského výboru výrobců cukru (CEFS) potřebuje toto odvětví více času, aby se na změny připravilo. Tvrdil, že pokud by se kvóty zrušily podle návrh EK, hrozilo by v cukrovarnickém průmyslu propouštění.

Portál europeanvoice.com upozorňuje, že i přes souhlas parlamentu bude prodloužení kvót čelit silnému odporu některých členských států v čele s Dánskem, Itálii a Británií. O zachování kvót naopak usilovaly Francie spolu se Španělskem.

EU od připravované zemědělské reformy očekává větší ochranu životního prostředí, spravedlivější rozdělování dotací, lepší podporu mladých farmářů a menších farem nebo méně byrokracie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK