Český statistický úřad dnes oznámí lednové výsledky maloobchodu

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky maloobchodu za leden. Loni v prosinci se tržby obchodníků bez sezonního očistění meziročně snížily o 5,1 procenta. Prosinec měl ale meziročně o tři pracovní dny méně, po očištění tohoto vlivu tržby klesly o 0,4 procenta. Za celý loňský rok se meziročně snížily o 5,1 procenta.

Podle analytiků byl výsledek maloobchodu za loňský prosinec mírně lepší, než očekával trh. Pavel Sobíšek z UniCredit Bank ale upozornil, že meziroční propad tržeb byl v prosinci nejhlubší od listopadu 2009.

"Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by v letošním roce mělo dojít k obratu k lepšímu. Loňský propad tržeb by se měl nepochybně zpomalit, avšak na návrat do černých čísel to rozhodně nevypadá. Stagnace tržeb je maximum, co mohou maloobchodníci od tohoto roku čekat," míní Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Odborník na maloobchod ze společnosti PwC Audit Pavel Kulhavý čeká zlepšení ekonomické situace nejdříve v druhém pololetí letošního roku. Spotřebitelé jsou stále velmi opatrní a šetří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK