Japonské akcie po dvou dnech ztrát oživily

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. března (ČTK) - Japonské akcie dnes po dvou dnech ztrát oživily o více než jedno procento a rostly zejména akcie realitního sektoru. Trh čeká na potvrzení vládních nominací nového vedení japonské centrální banky (BOJ). Na devizovém trhu si dolar vesměs uchoval středeční přírůstky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,2 procenta na 12.381,19 bodu. Od poloviny listopadu získal Nikkei přes 40 procent a podporoval jej hluboký pokles kurzu jenu a naděje trhu na razantní uvolňování japonské měnové politiky.

Tokio minulé dva dny oslabovalo, podle analytiků šlo ale o technickou korekcí a sbírání zisků z dosavadního růstu. Trh letos táhnou vzhůru především nákupy zahraničních investorů. Ti minulý týden nakoupili na japonském trhu akcie za 1,12 bilionu jenů (231 miliard Kč), což bylo nejvíce od roku 2005, kdy vláda začala tyto údaje shromažďovat,

Japonský premiér Šinzó Abe nastoupil v prosinci s cílem prostřednictvím agresivního uvolnění měnové politiky ukončit éru deflace a obnovit ekonomický růst. V pátek by měl parlament schválit jeho kandidáta do čela BOJ Haruhika Kurodu a dva viceguvernéry.

Na asijském devizovém trhu dolar zůstal v blízkosti sedmiměsíčního maxima vůči koši měn. Ve středu jej posílily příznivé údaje z amerického maloobchodu, které naznačily dobré vyhlídky ekonomického růstu. Kurz jenu nyní mírně posiluje, protože japonské firmy si před koncem fiskálního roku stahují peníze ze zahraničí.

Dolar vůči euru zůstal ke konci tokijského obchodování proti středečnímu závěru bez větší změny na 1,2960 USD, mírně pod tříměsíčním maximem 1,2923 USD. Euro vůči jenu mírně oslabilo na 124,22 JPY. Dolar k japonské měně klesl o 0,3 procenta na 95,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK