Maloobchodní tržby v lednu zpomalily meziroční pokles na půl pct

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maloobchodní tržby meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní klesly v lednu o půl procenta a stejný pokles zaznamenaly i bez očištění. V prosinci se přitom snížily o 4,9 procenta. Lednový výsledek byl ovlivněn nižším prodejem v motoristickém segmentu, naopak ke zmírnění poklesu přispěl růst v maloobchodě. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

 

Po očištění o sezónní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v lednu reálně meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně stagnovaly a meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dní i neočištěné klesly o 3,5 procenta. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se meziročně snížily o 4,1 procenta a za opravy o 1,1 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezónně očištěné tržby zvýšily reálně meziměsíčně o 0,4 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní o 0,7 procenta, stejně jako bez očištění. Rostl prodej nepotravinářského zboží o 1,9 procenta i potravin o desetinu procenta, naopak prodej pohonných hmot klesl o 2,2 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK