Dražba Tatry čeká na rozhodnutí soudu o případné insolvenci

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cheb/Ostrava 14. března (ČTK) - Na rozhodnutí ostravského krajského soudu závisí páteční dražba podniku Tatra a.s. Podaný návrh na insolvenční řízení kvůli dluhu 227.232 korun může dražbu odložit nebo úplně zrušit, řekla dnes ČTK mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Tatra se v dražbě, která se má konat v Chebu, nabízí za vyvolávací cenu 200 milionů korun.

"Pokud soud dnes o návrhu na insolvenci nerozhodne, dražba se bude muset odložit. Zrušena bude také, pokud soud návrh přijme a insolvenci vyhlásí. Pokud jej zamítne, bude se dražba v pátek konat," uvedla Báčová. V případě, že by byla dražba odložena, bude na exekutorovi, aby stanovil jiný termín konání.

Podle středeční zprávy exekutora, která je součástí vyjádření Tatry k insolvenčnímu řízení, se o informace o podniku zajímali čtyři zájemci. Podle exekutora je v dražbě pravděpodobná účast dvou subjektů. Jeden z nich už složil dražební jistinu.

Insolvenční návrh podala pražská společnost Severočeská správa nemovitostí. Podle Andreje Čírtka zastupujícího společnost Composite Com, která poslala Tatru do držby, ale podnik není v situaci, kdy by se měl dostat do konkurzu.

"Máme za to, že insolvenční návrh společnosti Severočeská správa nemovitostí je vzhledem k datu podání, výši pohledávky a dalším okolnostem ryze účelový a má za cíl oddálit řešení situace v podniku. Tento krok neškodí jen naší snaze uspokojit pohledávku dražbou, ale i podniku jako celku," uvedl Čírtek. Podle něj Tatra nemá problémy s financováním a své závazky si plní.

Aby Tatra předešla insolvenčním návrhům, složila do úschovy soudu přes 328.000 korun, které by měly uspokojit pohledávky vůči třem firmám, které by se mohly insolvence domáhat.

Majetek Tatry byl pro účely dražby stanoven na zhruba 1,7 miliardy korun. Jeho závazky pak na 1,4 milionu korun. Společnosti Composite Com, která Tatru poslala do dražby, dluží firma asi 650 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK