Koruna s podporou domácích dat dopoledne lehce posílila

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna s podporou domácích dat a vývoje ve světě dopoledne lehce posílila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 získala proti středě vůči euru i dolaru shodně dva haléře a obchodovala se na 25,61 Kč/EUR a na 19,77 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance pro korunu vyšla pozitivně ranní data z domácí ekonomiky. Maloobchodní tržby za leden klesly o půl procenta, podle Vlka méně než se čekalo. "Odchylka od konsensu ale není velká a nejde o tak zásadní zprávu, která by měla korunu výrazněji posílit," míní.

Miroslav Novák ze společnosti Akcenta upozornil, že vzhledem k poklesu poptávky ze zahraničí nakonec České národní bance pravděpodobně stejně nezbude nic jiného než měnovou politiku dále uvolnit, a kurz koruny tak oslabit.

Vedle domácích čísel ale vyznívá pro českou měnu příznivě i růst evropských akcií a posílení eura. Tento faktor je pozitivní také pro zbytek regionu, zlotý ani forint však ráno neposilují a mají mírnou tendenci ztrácet, doplnil Vlk.

Dolar vůči euru kolem 10:30 mírně oslabil na 1,2948 USD/EUR.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK