Zaměstnanost v eurozóně ve 4. čtvrtletí dál klesla

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. března (ČTK) - Počet zaměstnaných v eurozóně ve čtvrtém čtvrtletí dál klesl a snížil se i v celé Evropské unii. Z velkých zemí zaměstnanost stoupla jen v Německu. Dnešní údaje evropského statistického úřadu Eurostat potvrzují chmurné vyhlídky trhu práce v eurozóně, která loni vstoupila do nové ekonomické recese.

Počet zaměstnaných se v eurozóně proti předešlému čtvrtletí snížil o 0,3 procenta a klesal ve všech čtvrtletích loňského roku. V EU klesla zaměstnanost o 0,2 procenta po dvou čtvrtletích stagnace. Nejvýraznější byl propad zaměstnanosti ve Španělsku, kde se snížila o 1,4 procenta.

Pokles počtu zaměstnaných ukazuje na to, že Evropa v dohledné době nebude schopna snižovat míru nezaměstnanosti. Ta v lednu v eurozóně vystoupila na rekordních 11,9 procenta a v celé EU na 10,8 procenta. Nejvyšší je míra nezaměstnanosti ve Španělsku a Řecku, kde převyšuje 26 procent.

Ekonomové čekají, že ekonomika eurozóny oživí až v roce 2014 a příští rok také začne klesat míra nezaměstnanosti, avšak velmi pomalu. "I s oživením zůstane podíl lidí bez práce po celé Evropě tvrdošíjně vysoký. Odhadujeme, že do konce roku 2017 bude míra nezaměstnanosti stále nad 11 procenty," řekla agentuře Reuters ekonomka Marie Dironová ze společnosti Ernst & Young.

hp mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK