Bendl: Zemědělci by neměli přijít o peníze na rozvoj venkova

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 14. března (ČTK) - Čeští zemědělci a obce v následujících sedmi letech zřejmě nepřijdou o 300 milionů eur (zhruba 7,5 miliardy Kč) z Programu rozvoje venkova, které na jednání šéfů států EU nechal premiér Petr Nečas (ODS) přesunout ve prospěch kohezních fondů. Chybějící peníze na rozvoj venkova mají být v letech 2014 až 2020 vyplaceny z jiných operačních programů. Na sněmu Agrární komory v Olomouci to dnes řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

"Mám příslib (premiéra Nečase), že 300 milionů eur na období 2014 až 2020 chceme dokrýt z jiných operačních programů, které jsou blízké rozvoji venkova tak, abychom nemuseli sahat do prvního pilíře (zemědělských dotací). Názor můj i pana premiéra je takový, že je třeba tuto částku dokrýt," uvedl Bendl, který o chybějících penězích v Programu rozvoje venkova s premiérem jednal naposledy ve středu.

Premiéra ze přesun 300 milionů eur z Programu rozvoje venkova ve prospěch kohezních fondů dnes kritizoval prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého Nečas tímto rozhodnutím ohrozil konkurenceschopnost českého zemědělství. Evropský parlament podle Veleby dal všem členským státům možnost zvýšit částku na rozvoj venkova ve srovnání s končícím programovým obdobím o osm procent. "Šestnáct států to také k posílení svého zemědělství využilo, ČR naopak k redukci agrárních odvětví. V rámci dalších jednání musíme tento stav zvrátit nebo nalézt kompenzaci za přesunuté platby," řekl Veleba.

Letos v Programu rozvoje venkova podle Bendla chybí zhruba 1,6 miliardy korun, o které by ale zemědělci také neměli přijít. "Mám příslib ministra financí (Miroslava Kalouska), že nám pomůže tyto potřebné peníze dokrýt," řekl účastníkům sněmu Bendl, podle kterého zemědělci čerpají evropské dotace nejlépe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK