Řecko podle "trojky" pokročilo v reformách, zůstávají problémy

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. března (ČTK) - Řecko sice učinilo pokrok v reformách, ale k tomu, aby získalo novou úvěrovou tranši, musí vyřešit několik sporných otázek. Uvedli to dnes inspektoři "trojky" mezinárodních věřitelů po své desetidenní návštěvě v Aténách. K dokončení úkolu se zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu vrátí počátkem dubna.

"Nastal významný pokrok, několik otázek ale zůstává nevyřešeno," uvádí sdělení "trojky". "Protože pro jejich vyřešení budou zapotřebí další technické práce, udělali jsme si krátkou přestávku," píše se v dokumentu.

Zástupce mezinárodních věřitelů hodnotí pokrok Řecka v reformách poprvé od prosince. Tehdy se věřitelé dohodli, že zemi uvolní téměř 50 miliard eur nového úvěru, které nyní chrání zemi před vyhlášením bankrotu. Atény za to přijaly nové kolo úsporných opatření.

Řecko nyní čeká od věřitelů tranši v objemu 2,8 miliardy eur. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras vyjádřil přesvědčení, že i přes přerušení rozhovorů může vláda tuto částku dostat už tento měsíc.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur a loni se Řecko dohodlo na druhém záchranném balíku v sumě 130 miliard eur.

Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám. Ty však mají negativní dopad na ekonomiku, která zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi. Vedle snižování platů a zvyšování daní musí letos Atény propustit "značnou část" ze 27.000 státních zaměstnanců, o něž se zavázaly zeštíhlit státní sektor. Další spornou otázkou zůstává rekapitalizace řeckých bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK