Polská inflace v únoru klesla na šestileté minimum

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 14. března (ČTK) - Meziroční míra inflace v Polsku se v únoru propadla na šestileté minimum 1,3 procenta oproti lednovým 1,7 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. V meziměsíčním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny beze změn.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali mírnější pokles meziroční inflace na 1,5 procenta. U spotřebitelských cen v meziměsíčním srovnání předpokládali zvýšení o 0,2 procenta.

Polský zlotý po zveřejnění dnešních údajů o vývoji inflace propadl o 0,2 procenta.

Polská ekonomika byla jedinou v Evropské unii, které se v uplynulých čtyřech letech podařilo vyhnout se recesi, hospodářský růst této největší ekonomiky ve střední Evropě ale začal zpomalovat. Polský hrubý domácí produkt loni stoupl o dvě procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 2009. Mezinárodní měnový fond navíc v listopadu předpověděl, že v letošním roce čeká polskou ekonomiku další zpomalení růstu na 1,75 procenta.

Zpomalování hospodářského růstu naznačuje, že Polsko bylo zasaženo negativními důsledky dluhové krize v eurozóně, která zahrnuje některé jeho klíčové obchodní partnery.

Polská centrální banka začátkem února snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, aby podpořila domácí ekonomiku. Podle agentury Reuters se ale k dalšímu snižování staví zdrženlivě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK