SZPI zavřela pekárnu v Praze kvůli výskytu hlodavců

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. března (ČTK) - Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zavřeli prodejnu Pekařství Ječmínek ve vestibulu stanice Luka pražského metra. Mezi potravinami i v zázemí provozovny našli trus hlodavců. Trus byl i mezi nebalenými potravinami v chladicí vitríně, na prodejním stojanu s preclíky či v krabičce s čajovými sáčky, sdělil dnes ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři prodejnu zavřeli ve čtvrtek, provozovatel ji bez povolení dnes opět otevřel. Nyní s ním SZPI zahájí správní řízení.

Provozovatel nesmí podle Kopřivy po uzavření sám znovu prodejnu otevřít, dokud o to nepožádá inspekci, která musí zkontrolovat, zda jsou všechny nedostatky už odstraněny. "Inspektoři dnes provozovatele upozornili, že jednají protiprávně, a ti prodejnu znovu zavřeli," uvedl Kopřiva. Ve správním řízení je ale podle něj takové jednání přitěžující okolností a může zvýšit pokutu.

"SZPI zjistila rozsáhlý výskyt myšího trusu, pohryzků a dalších stop přítomnosti hlodavců přímo v prodejně i mezi potravinami v zázemí, kde provozovatel vyrábí pekařský, cukrářský a lahůdkářský sortiment," uvedl Kopřiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK