Sněmovna podpořila vydání státních dluhopisů za 157 miliard korun

20.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh na vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 157 miliard korun. Dluhopisy mají pokrýt část rozpočtového schodku za rok 2011 a současně některé letošní závazky státu, například splátky jistin státního dluhu. Dluhopisy budou moci mít splatnost až 105 let.

 

Návrh zákona zahrnuje dva dluhopisové programy. První z nich představuje dluhopisy v objemu 7,8 miliardy korun, které mají dodatečně sloužit k pokrytí vyššího než plánovaného schodku státního rozpočtu za rok 2011. Vláda tehdy předpokládala schodek 135 miliard, ale rozpočet nakonec skončil s deficitem 142,8 miliardy korun.

Druhý dluhopisový program počítá s dluhopisy až za 149,1 miliardy korun. Tyto dluhopisy mají umožnit státu, aby například splácel letošní jistiny státního dluhu, odkupoval zpět státní dluhopisy a některé z nich případně předčasně splatil.

Vláda se chce vydáním dluhopisů také vyhnout refinančnímu riziku, tedy situaci, kdy by se nahromadily splátky krátkodobých dluhopisů a trh by nechtěl přijmout krátkodobé pokladniční poukázky. Stát by v takový moment nebyl schopen splácet své dluhy.

Vydáním státních dluhopisů podle navrženého zákona se podle ministerstva financí zvýší státní dluh o zhruba 149 miliard korun. Ke konci loňského roku činil jeden bilion a 668 miliard korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK