Během Velikonoc do ČR přijede skoro 300.000 zahraničních turistů

22.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Během velikonočních svátků navštíví Českou republiku až 285.000 zahraničních turistů, z toho přibližně 198.000 zavítá do Prahy. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Velikonoce jsou tradičně jedním ze dvou vrcholů domácí turistické sezony.

"Očekáváme přibližně dvou až tří procentní nárůst zahraničních turistů, kteří navštíví Českou republiku v období Velikonoc," uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Někteří turisté, zejména Italové a Španělé, přijíždějí do Česka týden před Velikonocemi a na svátky se již vracejí domů. Naopak například Němci a Rakušané přijíždějí do Čech od čtvrtka či pátku a jsou tu až do Velikonočního pondělí, uvedla AČCKA.

Němečtí turisté preferují nejen poznávací zájezdy v Praze, ale také lázeňské pobyty a turistiku v Krkonoších. Největší nárůst příjezdů zahraničních turistů se očekává u Rusů, naopak méně přijede během Velikonoc turistů z Řecka.

"Co se týče ruských klientů, ti k nám cestují v hojném počtu celoročně, nicméně největší a nejdražší turistická sezona pro ně začíná na tzv. květnové svátky, které trvají od 5. až do poloviny května," uvedla Petříčková.

Hotely v Karlových Varech jsou již od konce dubna obsazené, rovněž ceny hotelů se pohybují vysoko nad průměrem. Ruské Velikonoce začínají letos až v květnu, proto období českých Velikonoc nepatří pro Rusy mezi nejpreferovanější.

Češi na Velikonoce vyrážejí na prodloužené víkendy, ať už autobusem či letecky. Velmi oblíbené jsou tematicky zaměřené zájezdy, například velikonoční a květinové slavnosti v Evropě. Eurovíkendy Češi tráví nejčastěji ve městech jako Paříž, Řím, Budapešť, Amsterdam, Barcelona, Londýn a Benátky.

Velikonoce patří v České republice, spolu s obdobím Vánoc a Silvestra, k nejvytíženějšímu období z hlediska turistického ruchu vůbec. Období Velikonoc využije pro svou dovolenou na prodloužený víkend nejvíce Evropanů - Němců, Italů, Španělů a Francouzů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK