Řekové se dohodli na převzetí řeckých divizí kyperských bank

22.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecko se dohodlo s Kyprem na převzetí řeckých divizí kyperských bank řeckými finančními ústavy. Oznámil to dnes úřad kyperského prezidenta Nikose Anastasiadese. Dodal, že podmínky dohody jsou pro Kypr příznivé. Dohoda podle agentury Reuters ukončuje nejistotu ohledně osudu řeckých divizí.

 

"Po rozhovorech kyperského prezidenta Nikose Anastasiadese s řeckým premiérem Antonisem Samarasen bylo potvrzeno, že otázka oddělení řeckých divizí kyperských bank byla vyřešena," uvedl úřad. Podle dřívějších informací zdrojů agentury Reuters vyjádřily o divize zájem minimálně dvě velké řecké banky.

Ministři financí eurozóny nezahrnuli řecké divize do plánovaného zdanění bankovních vkladů, kterým podmínili finanční pomoc Kypru v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč). Kyperský parlament však tuto podmínku odmítl a země nyní hledá alternativní řešení, které by zabránilo jejímu bankrotu.

Evropská centrální banka (ECB) dala Kypru do pondělí čas na to, aby si zajistil program na záchranu před bankrotem. Jinak přestane kyperským bankám poskytovat nouzovou finanční pomoc, na které jsou silně závislé.

Kyperské banky jsou od začátku týdne zavřené, aby se zabránilo hromadnému vybírání vkladů. S jejich otevřením se počítá v úterý. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble varoval, že pokud si Kypr nezajistí zahraniční pomoc, nemusely by tamní banky otevřít nikdy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK