ŘSD může dostat pokutu či exekuční výzvu za nevysázené dřeviny

27.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velemín (Litoměřicko) 27. března (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může dostat pokutu nebo exekuční výzvu za to, že ve stanovené lhůtě ve Velemíně na Litoměřicku nevysázelo dřeviny, které vykácelo kvůli stavbě dálnice D8. ČTK o tom informoval Miroslav Patrik z hnutí Děti Země a starosta Velemína Jiří Skalický.

ŘSD vloni v červenci vypršela tříletá lhůta, během níž mělo ve Velemíně vysadit zhruba 30.000 dřevin jako náhradu za ty, které pokácelo kvůli stavbě D8 přes České středohoří. Obecní úřad ve Velemíně ŘSD na jeho žádost udělil novou tříletou lhůtu. Proti tomu se ale odvolaly Děti Země ke Správě Chráněné krajinné oblasti České Středohoří. Ta rozhodnutí velemínské radnice zrušila.

Jelikož ŘSD nesplnilo podmínky rozhodnutí o náhradní výsadbě, čeká ho podle prohlášení Dětí Země, které má ČTK k dispozici, vydání exekuční výzvy. V té mu radnice ve Velemíně uloží novou lhůtu pro náhradní výsadbu. "Pokud ji bude ŘSD ČR opět ignorovat, tak mu hrozí exekuce na majetek," uvádějí Děti Země.

Podle starosty Velemína má radnice i další možnosti, jak ŘSD potrestat, zatím se ale nechystá sáhnout k radikálním řešením. "Ze zákona exekuční výzvu podat můžeme, ale nemusíme. Důležité je, jaký bude další postup v souladu se správním řádem. S ŘSD jednáme, ale nejsme ještě rozhodnuti, jestli podáme exekuční výzvu. Nicméně jsme s ŘSD domluveni na způsobu řešení, budou to dělat v jakémsi náhradním termínu. Celou záležitost jsem předal právníkovi," řekl Skalický.

Dodal, že radnice má vedle exekuční výzvy možnost udělit ŘSD pokutu, a to opakovaně. Její výše není zákonem přesně stanovená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK