Ekonomická nálada v eurozóně v březnu klesla, zřejmě kvůli Kypru

27.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně se tento měsíc zhoršila. Hodnota indexu, který sestavuje Evropská komise, klesl na rovných 90 bodů z únorových 91,1 bodu. Předtím čtyři měsíce v řadě rostl. Podle agentury Reuters náladu zřejmě negativně ovlivnila dluhová krize na Kypru. Analytici očekávali mírnější pokles na 90,4 bodu.

Průzkum Evropské komise ukázal výrazný pokles optimismu ve zpracovatelském sektoru ohledně budoucího vývoje. Příznivou zprávou byl naopak mírný nárůst spotřebitelské důvěry, za kterým stálo lepší hodnocení situace na trhu práce.

Evropská komise předpokládá, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 0,3 procenta. Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v lednu vyšplhala na rekordních 11,9 procenta. Bez práce tak bylo téměř 19 milionů lidí.

Kypr se v pondělí dohodl s eurozónou na záchranném plánu, aby odvrátil státní bankrot. K záchraně má být využita i část vkladů nad 100.000 eur, které nejsou ze zákona pojištěny. Analytici se obávají, že tak vznikne nebezpečný precedens pro budoucí záchranné plány, což může vést k odlivu peněz z evropských bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK