Počet nezaměstnaných v Německu v březnu nečekaně stoupl

28.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. března (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v březnu nečekaně stoupl. Míra nezaměstnanosti ale zůstala další měsíc na úrovni 6,9 procenta. Dnešní údaje spolkového úřadu práce ukazují na stabilitu německého pracovního trhu i v době ekonomické recese v eurozóně.

Počet registrovaných uchazečů o zaměstnání se proti únoru zvýšil po sezonním přepočtu o 13.000 na 2,935 milionu. Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali v průměru jejich pokles o 4000. V únoru počty nezaměstnaných po revizi nezaznamenaly žádnou změnu.

Aktuální počet nezaměstnaných bez sezonní úpravy klesl o více než 58.000 na 3,098 milionu a nad hranicí tří milionů zůstal třetí měsíc po sobě. Míra nezaměstnanosti podle tohoto měření klesla na 7,3 procenta z únorových 7,4 procenta. Na jaře kvůli zahájení sezonních prací obvykle nezměstnanost klesá.

"Hospodářská situace posledních několika měsíců nemá na německý trh práce větší vliv, pracovní trh zůstává stabilní," řekl k dnešním údajům šéf úřadu Frank-Jürgen Weise.

Úroveň zaměstnanosti v Německu se v posledním čtvrtletí loňského roku dostala na nejvyšší úroveň od znovusjednocení země před více než 20 lety a zaměstnáno bylo 41,9 milionu lidí. Silný trh práce vyvolává naději, že domácí poptávka vyrovná předpokládaný slabší vývoz a podpoří oživení ekonomiky z poklesu čtvrtého čtvrtletí.

V loňském čtvrtém čtvrtletí se německý hrubý domácí produkt snížil o 0,6 procenta a klesl nejvýrazněji od začátku roku 2009. Německá vláda a centrální banka počítají v letošním roce s růstem o 0,4 procenta. Německá centrální banka minulý měsíc uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí vykazuje ekonomika známky růstu a pravděpodobně se vyhne recesi, tedy dvěma čtvrtletím poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK