Odbory se dohodly s vedením ArcelorMittalu na kolektivní smlouvě

29.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 29. března (ČTK) - Odboráři se dnes dohodli s vedením ArcelorMittalu Ostrava na nové kolektivní smlouvě. Zaměstnanci dostanou do pevných složek platu 350 a 150 korun a podle hospodářského výsledku firmy případně také jednorázové odměny. ČTK to dnes řekli odborový předák Vítězslav Prak a personální ředitel AMO Jan Rafaj. V roce 2011 byla v AMO průměrná mzda 32.796 korun. Nová kolektivní smlouva bude platit do konce roku 2015 a jednat se bude každý rok jen o mzdách. Zástupci odborářů a vedení firmy smlouvu podepíšou v nejbližších dnech.

"Museli jsme v hodně věcech ustoupit, stejně jako vedení firmy. Je to prostě kompromis. Není to žádná sláva, ale ani žádná prohra," komentoval uzavření dohody Prak.

Zaměstnanci podle Rafaje dostanou do pevné části platu částky, které dosud dostávali jako bonusy, 150 korun například v penzijním spoření. "Hlavně to pro lidi znamená jistotu. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby ocelářství celkově bylo v situaci, kdy by byly zisky jako před rokem 2009 a mohli bychom si dovolit vyšší nárůsty mezd. Ale odráží to situaci, jaká je," řekl personální ředitel.

Prak řekl, že v případě, že podnik nepůjde do velké ztráty, dostanou zaměstnanci ještě jednorázovou odměnu 1,8 procenta z platu. "Pokud bude podnik v zisku, dostanou ještě dalších 1,5 procenta. A pokud by byl zisk vyšší než deset milionů eur, dostali by ještě 1000 korun," řekl odborový předák.

Doplnil, že zaměstnancům zůstaly všechny bonusy, které byly v dosavadní kolektivní smlouvě. To je například pět týdnů dovolené, odměny při odchodu do důchodu či pracovních výročích nebo nadstandardní odstupné v případě nějakých změn v podniku. Kolektivní smlouva se týká i zaměstnanců dceřiných firem ArcelorMittal Energy Ostrava a ArcelorMittal Engineering Products Ostrava.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 8000 zaměstnanců. Roční kapacita výroby slezské společnosti je tři miliony tun oceli. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK