Chladné počasí znemožňuje farmářům setí,bojí se poklesu sklizně

02.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Nynější netradičně chladné počasí provázené vydatným sněžením může až o měsíc oddálit setí jarních plodin. To by mohlo negativně ovlivnit velikost a kvalitu sklizně, obávají zástupci zemědělských nevládních organizací. Protahující se zima komplikuje život i včelařům, kteří mají obavy, že v jejím důsledku uhyne část včelstev. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Josefa Stehlíka nepříznivé počasí zatím znatelně nepoškodilo porosty ozimů, u nichž se však opozdí vegetace. "Horší je situace s opožděním setí jařin - obilovin, kdy to již nyní vypadá na minimálně třínedělní až měsíční posun," řekl ČTK. To se podle něj může v závislosti na dalším průběhu počasí projevit nižší letošní sklizní či poklesem kvality sladovnického ječmene.

Krátkodobé oteplení na začátku března umožnilo zemědělcům provést pouze regenerační hnojení ozimů, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Účinnost hnojení by však mohlo být sníženo zastavením vegetace plodin v důsledku návratu zimy. Následné tání sněhových přívalů by navíc mohlo hnojiva spláchnout a investice pěstitelů tím přijít vniveč.

"Je jisté, že veliké zpoždění přinese zemědělcům ztráty," podotkl Veleba. "Bude krátká vegetační doba pro jarní osevy, což je první předpoklad pro snížení výnosů," řekl. V hlavních produkčních oblastech, jako jsou jižní Morava, Haná či Polabí, mívají pěstitelé zpravidla zaseto jarní obilí do konce března. Letos ještě se setím ani nezačali.

Problémy podle něj kromě pěstitelů nejrozšířenejších obilovin mají například i pěstitelé některých druhů zeleniny či raných brambor. "Až brambory nasází, pokud je vůbec budou sázet, a sklidí, bude náš trh již zaplaven dovozem raných brambor ze světa, takže oni přijdou o část tržeb," řelů Veleba. Velké problémy podle něj rozmary počasí působí také včelařům.

To ČTK potvrdil Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů. "Staří včelaři říkali, že duben pro včelaře dělá roje nebo naopak funusy. Letos bude asi dělat ty funusy," uvedl. Včelstva budou kvůli dlouhé zimě slabá, navíc jim dochází zásoby medu i příkrmů v podobě cukerných roztoků. "Pokud včelaři narkmili jen klasicky, tak se obávám, že mnoho včelstev může uhynout hlady, protože jim ty zásoby nebudou stačit," podotkl Peroutka.

O uplynulém víkendu zasáhlo husté sněžení především Moravu, kde napadlo až 40 centimetrů sněhu. Ani předpověď na nejbližší dny není pro zemědělce příliš optimistická. Sněžení se má vrátit opět ve středu.

Podle Veleby je dosavadní průběh letošního jara zcela atypický. "Jsem v praxi od roku 1971, nic takového si nepamatuju," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK