Centrála Galilea by mohla řídit další vesmírný projekt Copernicus

03.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Evropský satelitní navigační systém Galileo, jehož centrála sídlí v Praze, by se do budoucna mohl rozšířit o další evropský vesmírný projekt Copernicus (GMES). Ten sdružuje pozorovací satelity, snímající jednotlivé oblasti Země, které pomáhají předvídat vznik živelných katastrof a podílí se na meteorologických předpovědích. O možnosti rozšíření české centrály Galilea dnes jednal předseda Evropské komise José Manuel Barroso se zástupci ministerstva dopravy. ČTK o tom informoval náměstek ministra dopravy Jiří Žák.

"V obou případech jde o evropský projekt, tak je vize toho, že by došlo ke sloučení těchto dvou programů do jednoho, který by se řídil z Prahy," uvedl Žák. To by pro Českou republiku znamenalo další růst prestiže, dodal.

Po přesunu centrály Galilea přijíždí do Prahy velké množství zahraničních partnerů například z americké NASA, nebo z čínské vesmírné agentury. Řada jednání, která se dříve odehrávala v Bruselu, se tak přesunula do Česka, doplnil šéf kosmických aktivit na ministerstvu dopravy.

Systém Galileo, jehož centrála sídlí v pražských Holešovicích od loňského září, má být ekvivalentem amerického systému GPS. Proti GPS má být evropský systém daleko přesnější. Zatímco u GPS je odchylka řádově v metrech až desítkách metrů, u Galilea jsou to desítky centimetrů. Vedle dopravy by Galileo měl nabídnout služby pro zdravotnictví, zemědělství, rybolov, civilní obranu a další obory.

Galileo by měl začít poskytovat první navigační služby do konce příštího roku. Plně funkční by měl být na přelomu let 2019 a 2020, kdy bude mít na oběžné dráze 30 satelitů. Nyní tam jsou čtyři.

Evropský program globálního navigačního satelitního systému má do roku 2017 znamenat socioekonomický přínos pro unii 90 miliard eur. Celková investice do projektu se pohybuje kolem devíti miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK