Rakouská pojišťovna VIG měla loni díky českému trhu rekordní rok

03.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 3. dubna (ČTK) - Zisky rakouské pojišťovny Vienna Insurance Group (VIG) v loňském roce dosáhly rekordních úrovní. Zasloužil se o to zejména dobrý výkon na domácím a českém trhu, sdělila dnes společnost, která je jedničkou českého pojišťovacího trhu. Uvedla také, že poprvé získala většinu předepsaného pojistného v zemích střední a východní Evropy.

VIG potvrdila lednové údaje, podle nichž její hrubý zisk vzrostl o pět procent na 587,4 milionu eur (15,2 miliardy Kč) Předepsané pojistné loni stouplo o devět procent na 9,7 miliardy eur. Čistý zisk dosáhl 446,2 milionu a proti roku 2011 narostl o 9,7 procenta.

Hrubý zisk na českém trhu, který je pro VIG největším zahraničím trhem, vzrostl o čtyři procenta na 195 milionů eur a objem pojistného zde dosáhl 1,8 miliardy eur, pětiny celkového zisku. Skupinu VIG v České republice zastupují Kooperativa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny. VIG byla loni jedničkou na českém pojišťovacím trhu s podílem 32,2 procenta.

Největší pojišťovnou je VIG rovněž na Slovensku, kde má podíl 33,6 procenta. Její zisk zde stoupl o pět procent na 56,9 milionu eur. V Polsku, kde je VIG trojkou na trhu, se hrubý zisk zvýšil o 14,2 procenta to 41,6 milionu eur.

Zisk VIG v Rakousku posílil o jedno procento na rekordních 295,3 milionu eur. Špatně se ale firmě vedlo v Rumunsku, kde stále bojuje s následky hluboké recese roku 2009 a loni zde utrpěla ztrátu 20 milionů eur.

Ziskovost VIG loni oslabily pojistné nároky ze škod v důsledku nepřízně počasí. Ty stály společnost 150 milionů eur, mnohem více než v průměrném roce, a nejvíce k tomu přispěly škody v Rakousku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK