Pěstitelská palírna PP FAKR přišla o licenci, i kvůli metanolu

08.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) odebralo minulý týden povolení provozovat pěstitelské pálení ostravské firmě PP FAKR spol. s.r.o. Od vypuknutí metanolové aféry loni na podzim kontroloři poprvé zjistili destiláty z pěstitelského pálení nevhodné k lidské spotřebě, informovalo dnes MZe.

"Ve vzorcích odebraných Celním úřadem pro Moravskoslezský kraj bylo zjištěno nadlimitní množství látek, které se používají k denaturaci lihu a nejsou přirozenou součástí lihovin," uvedl mluvčí MZe Jan Žáček. Vyšší množství, než povolují limity, zjistili kontroloři mimo jiné u metanolu.

Inspektoři lidem, kteří si v pálenici lihovinu koupili, doporučují, aby si v případě pochybností nechali ověřit její kvalitu, uvedl mluvčí. Na případu spolupracují hygienici s pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a celníky.

Od loňského podzimu zemřely v ČR po vypití nekvalitního a většinou zřejmě nelegálně vyrobeného alkoholu více než čtyři desítky lidí. Poškozených, kteří požili otrávený alkohol, je přes 120. Policie v případu stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Někteří ale i z obecného ohrožení. Letošní otravy metanolem už bude policie vyšetřovat zvlášť mimo hlavní část kauzy.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK