Lucembursko poskytne dalším zemím EU údaje o majitelích účtů

10.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucembursko od roku 2015 částečně zmírní své bankovní tajemství. Premiér Jean-Claude Juncker uvedl, že země bude poskytovat dalším zemím Evropské unie informace o majitelích bankovních účtů, pokud budou tito lidé pocházet z EU.

 

"Můžeme bez velkých škod zavést automatickou výměnu informací od 1. ledna 2015," uvedl Juncker v projevu v parlamentu. Zdůraznil, že země tím sleduje celosvětové trendy a nepodléhá tlaku Německa. Podle něj chce informace sdílet 25 zemí EU a Spojené státy.

Agentura Reuters připomíná, že rozhodnutí Lucemburska přichází po silném tlaku z Německa a od Evropské komise, podle kterých udržování bankovního tajemství podporuje daňové úniky. Jedinou členskou zemí EU, která zatím nechce umožnit přístup k informacím o majitelích účtů, zůstává Rakousko.

Lucembursko udržovalo bankovní tajemství desítky let. Země se díky tomu stala jedním z největších finančních center v Evropě a obyvatelé Lucemburska jsou nejbohatší v regionu. Lucembursko má v poměru k velikosti své ekonomiky největší bankovní sektor v EU.

Jakmile Lucembursko přijme nový zákon, bude to znamenat automatickou výměnu údajů o občanech Evropské unie, kteří budou vlastnit účty u bank v Lucembursku. Poskytnutí těchto informací má zabránit daňovým únikům. Nebude se vztahovat na zahraniční společnosti, které mají sídlo v zemi. Lucembursko je rovněž oblíbeným sídlem velkých korporací.

Evropský parlament v roce 2010 varoval, že bez prolomení bankovního tajemství v unii a bez zavedení automatické výměny informací o dani z příjmu a DPH mezi jednotlivými zeměmi přicházejí státní pokladny každý rok kvůli daňovým únikům o zhruba 200 miliard eur (asi 5,1 bilionu korun).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK