Státy eurozóny prý možná budou přispívat eurovalu k záchraně bank

10.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. dubna (ČTK) - Státy eurozóny se možná budou podílet na záchraně bank ve své zemi, pokud bude problematickým ústavům přímo finančně pomáhat záchranný fond eurozóny. Podle agentury Reuters to dnes řekl jeden z vysokých unijních představitelů. Příspěvek států by mohl činit mezi deseti a dvaceti procenty nákladů na rekapitalizaci. Ministři financí eurozóny by prý měli o návrhu diskutovat na páteční neformální schůzce v Dublinu.

"Vždy tady bude nějaký prvek sdílení takové rekapitalizace členským státem, jehož se to týká," uvedl činitel. Příspěvek má podle něj přimět jednotlivé vlády k tomu, aby měly samy zájem udržet svůj bankovní sektor v dobré kondici.

Euroval, oficiálně nazvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM), je v eurozóně jedním z nástrojů pomoci k překonávání ekonomických krizí. Má poskytovat půjčky nebo k pomoci přispět jinými finančními transakcemi. Státy eurozóny mají do jeho pokladny do poloviny příštího roku celkem přispět částkou 80 miliard eur (zhruba dva biliony Kč).

Euroval funguje od října. Česká republika jej ratifikovala před týdnem, a to jako poslední z 27 zemí EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK