Rozpočtový deficit USA v březnu meziročně klesl téměř o polovinu

10.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. dubna (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států v březnu klesl o 46 procent na 107 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč) ze 198 miliard dolarů před rokem. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva financí. Za celé první fiskální pololetí se schodek snížil o 23 procent na 600 miliard dolarů.

Spojené státy jsou nyní na cestě ke stlačení celoročního rozpočtového deficitu pod bilion dolarů. Schodek by se pod tuto hranici dostal poprvé za pět let. Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku.

Vládní výdaje v březnu klesly na 293 miliard dolarů z 369 miliard před rokem. Rozpočtové příjmy se naopak zvýšily o devět procent na 186 miliard dolarů díky vyšším daním ze mzdy a zisku zavedeným v lednu.

Americký prezident Barack Obama dnes představil rozpočet pro fiskální rok 2014 zahrnující kontroverzní škrty v sociálních výdajích a vyšší zdanění bohatých. Prezidentův návrh má velmi malou šanci na přijetí a je považován spíše za nástroj pro další vyjednávání s republikány.

Rozpočtový schodek by se měl podle Obamových plánů v příštím fiskálním roce snížit z letošních 973 miliard dolarů na 744 miliard dolarů (bezmála 15 bilionů Kč), tedy na 4,4 procenta hrubého domácího produktu. V roce 2016 by měl schodek klesnout na 2,8 procenta HDP z letošních 5,3 procenta.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK