Polská PKO pomýšlí na koupi ČSOB, kdyby ji KBC chtěla prodat

11.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Největší polská banka PKO BP pomýšlí na expanzi na českém trhu a dalších okolních trzích. Uvažuje zejména o koupi ČSOB v případě, že by ji belgická bankovní skupina KBC chtěla prodat, řekl dnes šéf PKO Zbigniew Jagiello.

 

"Omezujeme náš zájem na trhy geograficky blízké. Uvažujeme o českém trhu a v tomto kontextu myslíme na možný prodej ČSOB ze strany společnosti KBC," řekl Jagiello novinářům podle agentury Reuters.

KBC v roce 2010 chtěla uvést na burzu 30-40 procent akcií ČSOB, od tohoto záměru ale v roce 2011 ustoupila. Mezitím se objevily spekulace o možném přímém prodeji ČSOB nebo její části, ty ale skupina popřela. Prodej části ČSOB na burze si Evropská komise stanovila jako jednu z podmínek, pro to, aby belgické bance umožnila v době finanční krize čerpat státní pomoc ve výši asi sedmi miliard eur (zhruba 181 miliard Kč).

ČSOB patří k největším tuzemským bankovním skupinám. Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

PKO se na svém domácím trhu zaměřuje na očekávaný prodej polské banky Millenium portugalskou skupinou Millennium bcp. Jagiello se zmínil i o zájmu PKO o případnou koupi polské divize švédské banky Nordea.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK