Dolar po setkání skupiny G20 posiloval vůči jenu

22.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Americký dolar v dnešním devizovém obchodování posiloval vůči japonské měně a přiblížil se na dohled psychologické hranici 100 jenů. Reagoval tak na setkání skupiny G20 z minulého týdne, kde ekonomicky vyspělé státy přijaly razantní uvolnění měnové politiky Japonska, které vedlo k oslabení tamní měny.

Skupina G20 minulý týden podle japonských činitelů uznala, že bezprecedentní měnová stimulace japonské ekonomiky má především zastavit vleklou deflaci, nikoli devalvovat měnu s cílem posílit konkurenceschopnost Japonska.

Dolar během dnešního obchodování na devizových trzích stoupl na 99,90 jenu a přiblížil se tak čtyřletému maximu 99,95 JPY z 11. dubna. Později během dne dolar klesl na 99,49 JPY a zůstal tak na prakticky stejné úrovni oproti poslednímu závěru. Vůči jenu dnes posilovalo také euro. Během dne stouplo o 0,2 procenta na 130,09 JPY a přiblížilo se tak tříletému maximu 131,10 JPY, kterého dosáhlo dříve tento měsíc.

Vůči dolaru euro zůstává zranitelné kvůli spekulacím o příštích krocích Evropské centrální banky. Minulý týden se objevily náznaky, že že ECB by mohla dál snížit úrokové sazby, pokud k tomu dají důvod ekonomické ukazatele. Jednotná evropská měna dnes klesla o 0,23 procenta na 1,3021 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK