ČNB pro letošní i příští rok zhoršila odhad vývoje ekonomiky

02.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Česká národní banka ve své nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, kdy očekává pokles HDP o 0,5 procenta. V předchozí předpovědi předpokládala pokles o 0,3 procenta. Pro příští rok odhad rovněž zhoršila. Nově očekává v roce 2014 růst 1,8 procenta, zatímco v únoru to bylo 2,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Ministerstvo financí letos očekává stagnaci hrubého domácího produktu. Příští rok by ekonomika měla podle ministerstva růst o 1,2 procenta. Mezinárodní měnový fond počítá letos s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta. Evropská komise v únorové prognóze odhadla, že tuzemská ekonomika bude letos stagnovat.

"Očekáváme od příštího roku oživení poptávky v zahraničí a počítáme i s postupným odezněním vlivů vládních rozpočtových opatření," uvedl Tomšík. Prozatím se v domácí ekonomice podle něj stále neobjevují hmatatelné známky oživení. Meziroční růst ekonomiky ČNB očekává letos až za čtvrté čtvrtletí.

Nová prognóza počítá podle viceguvernéra s mírným poklesem tržních úrokových sazeb a následně s jejich růstem až v roce 2014.

Inflace se bude podle ČNB letos pohybovat mírně pod dvouprocentním inflačním cílem. "Zdrojem inflace jsou daňové změny spolu s růstem regulovaných cen. Vývoj domácí ekonomiky má naopak na cenový růst tlumící vliv," uvedl Tomšík.

ČNB očekává ve druhém čtvrtletí 2014 inflaci 1,8 procenta, zatímco v únoru ČNB počítala s 1,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí 2014 ČNB odhaduje inflaci 1,9 procenta, předchozí odhad uváděl 1,8 procenta.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje podle Tomšíka působí proti růstu cen. Jde především o nejistoty kolem vývoje tuzemské ekonomiky a vývoje v zahraničí jako jsou ceny ropy nebo vývoj úrokových sazeb v EU. Dalším protiinflačním rizikem je podle ČNB i nárůst konkurence v oligopolních odvětvích. Bankovní rada měla podle Tomšíka na mysli zesíleny konkurenční boj v oblasti telekomunikací a plynárenství. Například telekomunikační operátoři v posledních týdnech výrazně zlevnily své neomezené tarify.

"Na dnešním jednání jsme neidentifikovali žádné proinflační tlaky ani hmatatelná rizika inflačních tlaků, a to ani pro rok 2014," uvedl Tomšík.

Kurz české koruny v letošním i příštím roce centrální banka v nové prognóze očekává slabší než v únoru. Letos by měl být 25,60 Kč/EUR a příští rok posílit na 25,30 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK