Forbes: Nejbohatším Slovákem je Babiš s majetkem 1,5 mld. eur

02.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. května (ČTK) - Nejbohatším Slovákem je podle časopisu Forbes podnikatel žijící v Česku Andrej Babiš. Hodnotu majetku majitele holdingu Agrofert slovenská odnož magazínu vyčíslila na 1,54 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun) s tím, že Babiš je mezi Slováky jediným eurovým miliardářem.

V podobném žebříčku, který před pár dny zveřejnila česká mutace časopisu, skončil Babiš na druhém místě za majitelem finanční skupiny PPF Petrem Kellnerem. Jeho majetek Forbes vyčíslil na 208 miliard Kč.

Na druhé místo v hodnocení nejbohatších Slováků se zařadil Ivan Chrenko z developerské společnosti HB Reavis, která podniká nejen na Slovensku, ale i v Česku. Chrenkův majetek časopis odhadl na 600 milionů eur (15,5 miliardy Kč). Za ním skončil spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák s majetkem 480 milionů eur (12,4 miliardy korun).

Podnikatel slovenského původu Tomáš Chrenek, jenž v Česku ovládá například Třinecké železárny, obsadil čtvrté místo. Jeho majetek Forbes vyčíslil na 440 milionů eur (11,4 miliardy korun).

Do první desítky nejbohatších Slováků se dostali také zástupci finanční skupiny J&T Jozef a Patrik Tkáčovi a Ivan Jakabovič, jakož i představitelé antivirové společnosti Eset.

Hodnotu majetku nejbohatších Slováků zveřejnil časopis Forbes poprvé. Magazín poznamenal, že bohatství lidí zařazených do žebříčku téměř výlučně tvoří podniky, ke kterým se tito lidé hlásí.

Nejbohatší Slováci podle časopisu Forbes: Pořadí Jméno Společnost Hodnota majetku 1. Andrej Babiš Agrofert 1,54 mld. eur 2. Ivan Chrenko HB Reavis Group 600 mil. eur 3. Jaroslav Haščák Penta 480 mil. eur 4. Tomáš Chrenek Moravia Steel / Třinecké železárny / Agel 440 mil. eur 5. Martin Kúšik Penta 420 mil. eur 6. Jozef a Patrik Tkáčovi J&T 360 mil. eur 6. Ivan Jakabovič J&T 360 mil. eur 8. Miroslav Trnka Eset 240 mil. eur 9. Peter Paško Eset 230 mil. eur 9. Rudolf Hrubý Eset 230 mil. eur 11. Viliam Pančík HB Reavis Group 200 mil. eur

Zdroj: Forbes

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK