Haas už investoval do dřevovýroby v Chanovicích 2,3 miliardy Kč

03.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chanovice (Klatovsko) 3. května (ČTK) - Téměř 2,3 miliardy korun investovala za 19 let do dřevařského podniku v Chanovicích německá skupina Haas Group. Za stejnou dobu se výrobní areál v Pošumaví rozšířil z osmi na 43 hektarů a dalších 12 hektarů má v záloze na rozvoj. Kvůli krizi, recesi stavebnictví a třetím rokem trvajícím vysokým cenám kulatiny podnik zatím v krátkodobém horizontu s dalšími investicemi nepočítá. Při startu nového energobloku za 200 milionů Kč, který ze 30 procent podpoří EU, to ČTK řekl prokurista Holzindustrie Chanovice s.r.o. Martin Kvapil.

"Veškeré teplo i elektřina budou spotřebovávány u nás ve firmě. Tepelně budeme zcela soběstační," uvedl. Nový blok bude primárně spalovat smrkovou kůru. Štěpky a piliny je pro podnik ekonomicky výhodnější peletovat. Firma bude ještě dokupovat lesní štěpku.

Podnik loni zpracoval kolem 250.000 metrů krychlových smrkové kulatiny, o rok dříve to bylo o pětinu více. "Dřevařský průmysl není v jednoduché situaci z hlediska odbytu i prodejních cen a hlavně kvůli vysokým cenám kulatiny a jejímu nedostatku, což je celoevropský problém," řekl Kvapil. Začalo to už v roce 2011, kdy cena vzrostla meziročně o 30 procent a tato situace trvá. Pozitivní je, že v posledních dvou měsících rostou ceny řeziva, a tím budou muset jít nahoru i ceny hotových výrobků, což by mělo všem dřevařským firmám pomoci, řekl Kvapil.

"Nejvíce jdou trvale na odbyt lepené a konstrukční hranoly, následují masivní dřevěné desky a pelety. Jsme největším výrobcem v ČR," uvedl Kvapil. Dřevěné domky, haly a zemědělské stavby vyrábí sesterská společnost Haas Fertigbau Chanovice. "Domků dělá 80 až 100 ročně. Jsme druzí největší v ČR po RD Rýmařov. I této oblasti je to nyní problematické, lidé tolik neinvestují," uvedl Kvapil. Loni postavila firma 82 domků a 98 pro skupinu Haas.

Vinou recese musely loni obě firmy se současnými 500 kmenovými zaměstnanci snížit počet lidí zhruba o stovku.

Podnik je nyní podle prokuristy dostatečně vybavený technologiemi včetně pily, která zásobuje řezivem také ostatní výrobní závody skupiny Haas v Evropě. Chanovická společnost je počtem lidí i rozlohou největší. Celkově včetně obchodních má Haas Group 45 firem.

Poslední tři roky drží podnik obrat kolem 1,3 miliardy Kč, zhruba 75 procent produkce vyváží. I když loni zpracoval méně suroviny, meziročně obrat udržel. "Bylo to díky vyšším cenám výrobků a tím, že i když jsme pořezali méně, tak jsme nakupovali řezivo, což pro nás bylo při vysokých cenách kulatiny výhodnější," uvedl Kvapil. Letos firma zpracuje stejně suroviny a počítá se shodným obratem.

"Podnik kromě loňska trvale nabíral lidi. Další desítky jich tam pracují ve službách. Dalších 500 lidí pracuje pro podnik v lesích a místních pilách," uvedl starosta Chanovic Petr Klásek. Také díky dřevařské firmě obec připraví na příští rok desítky dalších pozemků pro bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK