Dow Jonesův index poprvé v historii uzavřel nad 15.000 body

07.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. května (ČTK) - Americké akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní indexy stoupaly na nová maxima. Sledovaný Dow Jonesův index poprvé v historii uzavřel nad hranicí 15.000 bodů a k výstupu na rekord mu pomohly především solidní hospodářské výsledky několika předních amerických firem. Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz eura, které těžilo ze statistiky z Německa.

Dow Jonesův index přidal 87,31 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,58 procenta na hodnotě 15.056,20 bodů. Podobně širší index S&P 500 vzrostl o 0,52 procenta na 1625,96 bodu, což je rovněž nový rekord. Index technologického trhu Nasdaq Composite smazal průběžné ztráty, přidal 0,11 procenta a končil na 3396,63 bodech.

Akciový trh je nyní pro investory velmi lákavý, neboť na trhu není dost vhodných alternativ k investování. Část analytiků se domnívá, že akcie by v růstu ještě mohly pokračovat, zvlášť když se nedostavila tolik očekávaná korekce dřívějšího růstu. Dnes byl největší zájem o energetické tituly a z části také o firmy z odvětví základních materiálů.

"Na trhu se teď každý sebemenší pokles okamžitě setkává se zájmem o nové nákupy. Tím se jen ukazuje, že jsou zde pořád ještě lidé, kteří chtějí vstoupit na trh," podotkl hlavní investiční analytik společnosti Solaris Asset Management Tim Ghriskey. Narážel tak na fakt, že řada investorů se po hluboké finanční krizi akciím stále vyhýbá.

Na devizových trzích se mírně zvyšoval kurz eura, jemuž pomohla příznivá statistika z Německa. Ukázalo se totiž, že průmyslové zakázky minulý měsíc nečekaně silně vzrostly, což alespoň částečně rozptýlilo obavy, že německá ekonomika ztrácí dech. Oslaboval naopak australský dolar, jemuž uškodilo snížení úrokových sazeb.

Euro k dolaru vystoupilo až na 1,3131 USD, než se ustálilo na 1,3084 USD s denním ziskem 0,1 procenta. Od začátku roku ale stále vykazuje pokles asi o 0,8 procenta. Analytici podotýkají, že euro by mohlo pokles obnovit, zvlášť pokud budou přicházet další statistická data, která naznačí, že eurozóna ještě zůstane nějaký čas v recesi.

Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,4 procenta na 98,98 JPY, euro k jenu odepsalo 0,3 procenta na 129,50 JPY. Australský dolar k americkému klesl o 0,8 procenta na 1,0172 USD, což byla reakce na krok tamní centrální banky. Ta snížila základní úrok o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 2,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK